Rusya’nın savaşı bitirmek için tek şartı var

Kremlin: NATO’nun Doğu Avrupa’daki Varlığı Savaşın Çözümü İçin Ön Koşul

Kremlin’in üst düzey isimlerinden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, NATO’nun Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa’daki varlığını sonlandırmasının, savaşın çözümü için “ön koşul” olduğunu vurguladı. Yani, olası bir barışın ilk adımı NATO birliklerinin Doğu Avrupa’dan çekilmesiyle başlayacak.

Newsweek’in aktardığına göre Ryabkov, “ABD tarafı, bizimle güvenlik alanındaki temel çelişkilerin kök nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik somut adımlar atmalıdır. Bunların başında NATO’nun doğuya genişlemesi geliyor” ifadelerini kullandı.

Kalinigrad Gölgesinde Baltık Gerilimi

Ryabkov, Baltık bölgesinde NATO askeri varlığının Rusya için ‘doğrudan tehdit’ oluşturduğunu belirtti. Özellikle Rusya’nın Avrupa içindeki toprağı olan Kaliningrad bölgesiyle birlikte düşünüldüğünde, Baltık ülkeleri Moskova’nın yıllardır etki alanı olarak gördüğü bölgeler arasında yer alıyor.

Rus yetkili, “Rusya sınırlarına yakın noktalarda NATO’nun saldırı kapasitesine sahip silahlar konuşlandırmaması gerektiğini başından beri söylüyoruz. Doğu Avrupa’daki NATO birliklerinin azaltılması, tüm kıtanın güvenliğini artıracaktır” dedi.

Genişlemeden Geri Adım Yok

Ryabkov’un açıklamaları, Rusya’nın Şubat 2022’de başlattığı Ukrayna işgalinden hemen önce yinelediği taleplerin bir devamı niteliğinde. Ancak o dönem dikkate alınmayan bu çağrılar sonrası Estonya, Letonya ve Litvanya gibi Baltık ülkeleri NATO’nun doğu kanadındaki askeri varlığını artırdı.

Hatta bazı Baltık ülkeleri, Moskova karşıtı sert tutumlarını yasal düzenlemelere de taşıyarak, Rus Ortodoks Kilisesi’nin faaliyetlerini sınırlandırma yoluna gitti.

Newsweek’in analizine göre NATO’nun halihazırda Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya’da çok uluslu savaş birlikleri ve tugayları bulunuyor.

Uzmanlar Uyarıyor: Yeni Bir Soğuk Savaş Mı?

Rabobank analistlerinden Michael Every, Kremlin’in bu taleplerinin yalnızca Ukrayna Savaşı’nı değil, Avrupa-Rusya ilişkilerinin uzun vadeli geleceğini de şekillendirebileceğini belirtiyor:

“Eğer NATO gerçekten bu ülkelerden çekilirse, bu Avrupa Birliği’nin şu anki biçimiyle sonu olabilir. Öte yandan bu taleplerin kabul edilmemesi durumunda Avrupa ile Rusya arasında kalıcı bir düşmanlık hali doğabilir.”

Every, Rusya’nın savaş ekonomisine geçmiş durumda olduğunu ve satın alma gücü paritesine göre 7 trilyon dolarlık ekonomik kapasiteye ve geniş doğal kaynaklara sahip olduğunu hatırlatarak, bu gerilimin yalnızca siyasi değil, ekonomik ve toplumsal boyutlarda da büyük sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Related Posts

Kendini Mesih ilan eden tarikat lideri hapsi boyladı

Rusya’da bir mahkeme, kendini İsa Mesih’in reenkarnasyonu ilan eden Sibiryalı tarikat lideri Sergei Torop’u, ‘müritlerinin’ zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar vermekten 12 yıl hapse mahkûm etti. Torop’un kurduğu Son Ahit Kilisesi, 1991’den 2020’ye …

Avrupa Birliği’nde dönem başkanı değişti

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında altı ayda bir el değiştiren dönem başkanlığı, bugün itibarıyla 1 Ocak’tan bu yana görevi sürdüren Polonya’dan Danimarka’ya geçti. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını …

Baykar, İtalyan havacılık devi Piaggio Aerospace’i satın aldı

Baykar’ın, 140 yıllık İtalyan havacılık devi Piaggio Aerospace’i satın alma süreci tamamlandı.

ABD, İsrail ile Suriye güvenlik anlaşması için çalışıyor

Donald Trump yönetimi, İsrail ile Suriye arasında olası bir güvenlik anlaşması sağlamak için “yumuşak ön görüşmelere” başladı. Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililer, görüşmelerin temel amacının normalleşme değil, gerilimi düşürmek ve sınır …

Meksika’da mumyalanmış 60 ceset bulundu

Meksika’nın Chihuahua eyaletinde, bir krematoryum binasında 60 kişiye ait mumyalanmış ceset bulunduğu bildirildi.

Trump’tan İran’a yeşil ışık sinyali: “Barışçıl olmaları” halinde yaptırımlar kaldırabilecek

Trump’tan İran’a yeşil ışık sinyali: “Barışçıl olmaları” halinde yaptırımlar kaldırabilecek