Almanya’nın büyüme tahmini yükseltildi

Almanya Ekonomisinin Büyüme Tahminleri Güncellendi

Münih merkezli Ifo Enstitüsü, Almanya ekonomisi için 2025-2026 büyüme tahminlerini güncelledi. Enstitü, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminlerini artırdı.

Yeni tahminlere göre, Almanya’nın GSYH büyüme tahmini bu yıl için %0,3, 2026 için ise %1,6 olarak revize edildi. Eğer Ifo’nun tahminleri doğru çıkarsa, Alman ekonomisi 2 yıllık bir düşüşün ardından ilk defa büyümüş olacak.

Enflasyon ECB Hedefinde Kalacak

Enstitüye göre, Almanya’da geçen yıl %2,2 olan enflasyonun bu yıl %2,1’e düşmesi ve 2026’da %2 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Ayrıca, işsizlik oranının hafif bir artışla bu yıl 2,948 milyona çıkması ve gelecek yıl 2,855 milyona düşmesi bekleniyor.

2025’te %6 olarak gerçekleşen işsizlik oranının 2026’da %6,1’e düşmesi öngörülüyor. İstihdam edilen kişi sayısının bu yıl 46,055 milyona azalması ancak 2026’da tekrar 46,176 milyona yükselmesi bekleniyor.

Alman kamu sektörünün bütçe açığının bu yıl 101,5 milyar euroya düşmesi ve 2026’da ise 156,9 milyar euroya yükselmesi öngörülüyor. Cari işlemler fazlasının ise 2026 yılına kadar azalması bekleniyor.

Bu güncellemenin sebeplerinden biri de Almanya’da açıklanan büyüme paketi. Ifo’ya göre, 500 milyar euroluk altyapı ve yatırım paketi ile vergi indirimlerinin ekonomiye bu yıl 10 milyar euro, gelecek yıl ise 57 milyar euro katkı yapması bekleniyor.

ABD’nin Ticaret Politikası Taşıdığı Riskler

Ifo’nun açıklamasında, Avrupa’nın ABD ile yaşadığı ticari anlaşmazlığın devam etmesi nedeniyle ticaret politikasında risklerin sürdüğü belirtiliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalat tarifelerini artırmasının, Alman ekonomisinin büyümesini bu yıl %0,1, 2026’da ise %0,3 azaltacağı tahmin ediliyor.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) de Almanya için büyüme tahminini revize etti. GSYH büyüme tahmini, bu yıl için %0,3, 2026 için ise %1,6 olarak güncellendi.

Bu güncellemelerle birlikte Alman ekonomisi durgunluktan çıkmaya başlasa da, ABD ile devam eden ticaret anlaşmazlığı ve iç ve dış faktörler nedeniyle belirsizlik devam etmektedir.

Almanya ekonomisi, küresel rekabet ve yapısal sorunlar nedeniyle kırılganlığını korumakta ve bazı risklerle karşı karşıya bulunmaktadır. Ancak, önde gelen analistler, Alman ekonomisinin büyümesinde Trump’ın ticaret politikalarının özel bir risk oluşturduğunu belirtmektedir.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığı diğer Avrupa ülkelerine göre daha fazla olan bir ekonomi olduğundan, üretimdeki zayıflık da ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Özellikle Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar ekonomideki büyümeyi frenlemektedir. Son olarak, Alman hükümetin açıkladığı büyüme beklentilerinin düşürülmesi, küresel ticaret gerginliklerinin Alman ekonomisi üzerindeki etkisini gözler önüne sermektedir.

Related Posts

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

Wall Street haftaya rekorla başladı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü güçlü kazanımlarla kapattı. Yatırımcıların ABD’nin ticaret partnerleriyle anlaşma sağlayacağına dair iyimserliği, endeksleri yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi 300 puana yakın artarak yüzde 0,63 yükselişle 44 …

Brent petrol yükselişte: 66,56 dolara tırmandı, sırada ne var? (30 Haziran 2025)

Cuma günü 67,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,33 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.34 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,35 artışla 66,56 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI …

Yüzde 1,7’ye yükselen TÜFE, İtalya’da beklentileri karşıladı

2025 Mayıs’ında yüzde 1,6 olan İtalya yıllık tüketici fiyat enflasyonu, 2025 Haziran’ında piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 1,7’ye yükseldi. Avrupa Birliği (AB) uyumlu enflasyon ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşerek piyasa beklentilerinin biraz …

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Enflasyon iki dilim ekmeğin arasında! 53 liraydı şimdi 429 lira

İktidar, ekonomik kriz olmadığını savunarak artan fiyatlara mazot hesabıyla açıklama getirmeye çalışsa da yurttaşlar hayat pahalılığını derinden hissediyor. Gıda, barınma ve faturalarla baş etmek zorlaşırken, maaşlar yerinde sayıyor. Artan fiyatlara …