TÜİK Enflasyon Verileri ile ENAG Arasındaki Fark Yine Devam Ediyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz’da Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre, Haziran enflasyonu %1,37 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon %35,05 oldu. Ancak bağımsız araştırmacılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verileri, TÜİK’in verileriyle uyuşmadı. ENAG’a göre aylık enflasyon %3,05 iken yıllık enflasyon %68,68 olarak belirlendi.
Yıllardır süregelen bu durum karşısında, TÜİK’in verilerine güvenmeyen bir kesim bulunmaktadır ve kurumlar arasındaki fark kapanmıyor.
Ekonomi Yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden ürünleri hesaplayarak sonuçları değerlendirdi. Ancak, ortaya çıkan rakamlar, halkın yaşantısına pek uygun görünmüyor.
Aktaş, “Ekonomim” köşesinde yayımlanan “Bugün 8 Temmuz; TÜİK’in madde fiyatları günü…” başlıklı yazısında, TÜİK’in TÜFE hesaplamalarında dikkate aldığı madde fiyatlarını eleştirdi.
Bir davada TÜİK’in gerçek fiyatları açıklamayarak bir kişiyi zarara uğrattığı iddiasına değinen Aktaş, “TÜİK bu fiyatları mahkeme kararına rağmen vermiyor.” şeklinde konuştu.
TÜİK verileri üzerinden hesaplama yapan Aktaş, kurumun madde fiyatlarını gizli tutmasına rağmen, belirli kodlar aracılığıyla endekslerin hesaplanabildiğini ifade etti.
Haziran ayı giderlerinde düşük fiyatlar dikkat çekti. Örneğin, Türkiye genelinde 1 milyon lira fiyatla satılan bir evin ortalama kirası 10 bin lira olarak açıklandı. Aktaş ise bu rakamın abartılı olduğunu belirtti.
Aktaş’ın yaptığı hesaplamalara göre, TÜİK’in verilerine göre öğrenci yurtlarının aylık ücreti sadece 699 lira 50 kuruş!
“OKULLAR BİLE KENDİ ÜCRETLERİNİ PAHALI AÇIKLADI”
Eğitim konusunda TÜİK verilerini eleştiren Aktaş, özel eğitim kuruluşlarının fiyatlarının oldukça düşük olduğunu dile getirdi. Örneğin TÜİK’e göre, özel ilköğretim yıllık 170 bin lira iken, özel lise 195 bin lira ve özel üniversite 414 bin lira olarak belirlendi.
Aktaş, İstanbul’daki özel okulların fiyatlarının 1 milyon liraya kadar çıktığını hatırlattı.
Aktaş’ın dikkat çektiği bir başka konu ise, “düzeyi belirlenemeyen yaygın eğitim programları ya da hizmetleri” oldu. Bu kalemde çeşitli kurs ve dersaneleri anlatan Aktaş, “En iyisi çocukları buraya göndermek! Fiyatına bakar mısınız; 101,5 lira. İsterse aylık olsun, -ki herhalde öyledir- ne olacak ki!” şeklinde konuştu.
“MUAYENE NEREDEYSE BEDAVA”
Sağlık giderlerindeki TÜİK verilerini eleştiren Aktaş, ayakta tedavi hizmetlerinin katkı payının Haziran ayında 50 lira olduğunu açıkladı. Aktaş, bu tutarın geçen yıla göre yükseldiğini belirtti.
“OTOMOBİLİ HESAPLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Aktaş, uzman doktor muayene ücretlerinin devlet hastanelerindeki muayeneleri de kapsayan noktada olduğunu belirtti. Otomobil fiyatları hakkında ise, benzinli ve elektrikli araç fiyatları arasındaki farkın hesaplamanın zor olduğunu ifade etti.