AB Yüksek Temsilcisi Kallas: Suriye’ye yaptırımları kaldırmaktan başka seçeneğimiz yok

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kallas’tan Suriye’ye Yaptırım Uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Suriye’deki devrik Esat yönetimine yönelik yaptırımların kaldırılması için yeni kararlar çıkmasını umduğunu dile getirdi.

Kallas, Brüksel’de AB ülkelerinin dışişleri ve savunma bakanlarını aynı gün bir araya getiren toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dışişleri bakanlarının Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunu ele alacağını belirten Kallas, “Umarım bugün ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşabiliriz.” dedi.

Kallas, toplantı öncesinde AB ülkelerinin bu meselede yoğun tartışmalar yaşadığını belirterek, “(Şam’daki) Hükümetin doğru yöne gidip gitmediği konusunda endişeler var ancak bence başka seçeneğimiz yok. Ya onlara ülkeyi istikrara kavuşturma olanağı vereceğiz ya da bunu yapmayacağız ve Afganistan’da olduğu gibi bir durumla karşı karşıya kalacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararının olumlu bir adım olduğunu belirten Kallas, AB’nin bu konuda öncü olduğunu vurguladı.

AB’nin Suriye’ye Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başladı.

Yönetimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Beşar Esad’dan bakanlara, yönetimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı.

Bunların yanı sıra AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, yönetimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu kapsamda ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB, 24 Şubat’ta ise Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurmuştu.

AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların “geri döndürülebilir” nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.

“Gazze’ye Yardımlar, Avrupa’nın Parasından Finanse Ediliyor”

Kallas, İsrail’in Gazze’ye insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle sınırda bekletilen yardımların “Avrupa’nın parasıyla finanse edildiğini”, dolayısıyla içeri girmesi gerektiğini belirtti.

Kallas, başkent Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, bakanların Gazze’deki durumu ele alacağını belirten Kallas, yardımların en kısa sürede Gazze’ye ulaştırılması gerektiği konusunda fikir birliğinin bulunduğunu aktardı.

Kallas, “Sınır kapılarının arkasında bekleyen binlerce tır var. Yardımlar, Avrupa’nın parasıyla finanse ediliyor. Yardımların insanlara ulaşması gerekiyor. Çünkü durum son derece ciddi.” şeklinde konuştu.

“Cezasızlık” Eleştirisi

Öte yandan Kallas, AB tarafından Brüksel’de düzenlenen Avrupa İnsani Forumu’nda da Gazze’deki durumla ilgili konuştu.

Kallas, “İnsani yardımların silah olarak kullanılması korkusuna verilecek yanıt, yardımları engellemek değil, Gazze’ye olabildiğince çok insani yardım götürmektir. İsrail hükümetiyle yaptığım tüm görüşmeler de dahil, bu mesajı her fırsatta ilettim.” dedi.

Dün yapılan AB-İngiltere zirvesinde de tarafların bu konuda aynı fikirde olduğunu açıkça belirttiklerini ifade eden Kallas, şunları kaydetti:

“İnsani krizler nadiren kaza sonucudur. Bunlar genellikle siyasi başarısızlığın, temel normların aşınmasının veya cezasızlığın sonucudur. Bu nedenle uluslararası ve insancıl hukuku ihlal etmenin sorumluluğu temeldir.”

(AA)

Related Posts

Öğretmen okulda katledilmişti! Yeni detaylar ortaya çıktı

Konya’da bir ortaokulda rehberlik öğretmeni Muhammed Öz, dün uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Öz’ü yanındaki tüfekle vurarak öldüren Berkehan Oluk’un 10’un üzerinde suç kaydı olduğu ve bir süre önce cezaevinden çıktığı anlaşıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu konuştu: 30 Haziran’da ‘Kurultay’ davasında ne yapacak?

38. Olağan Kurultay’a ilişkin açılan iptal davasının ikinci duruşması 30 Haziran’da görülecek. Söz konusu davaya ilişkin eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne yapacağı merak edilirken, Kılıçdaroğlu gazeteci Yılmaz Polat’a konuştu.

Türk turiste kabus yaşattılar: 50 euro için diplomatik krizden dönüldü

Özel bir yat ile Ege’de Midilli adasına giden Türk turist üzerinde yasal olan dövizden 50 Euro daha fazla bulundurunca gümrük memurları 50 Euro’ya el koyup yasal işlem yapmaya kalktı, gümrükte rezalet yaşandı. Saatler süren tartışma sonrası diplomatik kriz son anda önlendi.

Ekrem İmamoğlu’ndan ‘bilirkişi davası’ açıklaması: ‘Bugünkü duruşma usulsüzdür!’

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün görülecek “bilirkişi davası”na ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugünkü duruşma usulsüzdür, yargılama esaslarına uygun değildir. Böyle bir sürecin parçası olmayı reddediyorum” dedi.

Rusya’nın savaşı bitirmek için tek şartı var

Rusya, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için NATO’nun Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa’daki askeri varlığını tamamen çekmesi gerektiğini açıkladı.

Son 55 yılın en sıcak mayıs ayı geride kaldı! Termometre 43 dereceye çıktı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son 55 yılın en sıcak mayıs sıcaklığının geçen ay kaydedildiğini açıkladı. En düşük sıcaklık -2,1 derece ile Kangal’da, en yüksek sıcaklık ise 43,1 derece ile Ceylanpınar’da tespit edildi.