Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’nın Mart Ayı Fabrika Siparişleri Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mart ayı geçici verilerini açıkladı.

Ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,6 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 3,8 arttı.

Almanya’da martta yurt içi siparişler aylık yüzde 2, yabancı siparişler yüzde 4,7 artış kaydetti. Ayrıca, Euro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 8 ve diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 2,8 arttı.

Mart ayında ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2,5, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 8,7 artış gösterdi. Sermaye malı siparişleri de yüzde 5,7 yükseldi.

Destatis, martta imalatta yeni siparişlerin artmasında başta yüzde 14,5 artan elektrikli ekipman imalatı, yüzde 5,3 artan makine ve ekipman imalatı ve yüzde 17,3 artan ilaç sektörü gibi sektörlerin katkı sağladığını belirtti.

ABD Gümrük Tarifelerinin Etkisi

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, martta fabrika siparişlerindeki artışın kısmen ABD’nin açıkladığı gümrük vergisi artışlarına tepki olarak ortaya çıkan beklentisel etkilerden kaynaklandığı ifade edildi.

Analistler, ABD’nin gümrük vergisi politikasının geleceğine ilişkin belirsizliklerin bazı siparişleri geri çekebileceği uyarısında bulundu. Bu durum, Almanya’da yeni kurulan hükümetin iş dünyası dostu yapısal reformları hayata geçirmesini daha da önemli hale getirebilir.

Ekonomik Zorluklar

Almanya, 2024 ve 2023 yıllarında ekonomik gerileme yaşadı. Trump’ın gümrük vergisi politikası ve küresel ticaretteki belirsizlikler, Alman ekonomisini olumsuz etkilerken, ülke ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor.

Hükümetin yüzde 0 büyüme tahminine rağmen, Alman ekonomisi Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyememe riskiyle karşı karşıya. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların etkisiyle ekonomi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek resesyondan kaçmayı başardı.

Related Posts

Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR’ın yayımladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 2025’in ilk dört ayında net asgari ücret enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti. Rapor, temmuzda zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini ortaya koydu.

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Bir haftada çözeceklerini söyleyip basın açıklamasını iptal ettirmişlerdi: Soğan üreticileri basın açıklaması yapacak

Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği, başta düşük fiyat olmak üzere sorunlarını dile getirmek ve seslerini duyurmak için 27 Nisan’da Hatay Reyhanlı’da kitlesel basın açıklaması yapacaktı. Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye girerek sorunların bir hafta içerisinde çözülme ‘sözü vermesiyle’ basın açıklaması iptal edildi. Bakanlık sözünü tutmadı. Soğan üreticileri, bugün basın açıklaması yapma kararı aldı.

Kahve zincirlerine sıfır vergi müjdesi! Yeni düzenleme yürürlükte

“İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” Resmi Gazetede Yayınlanan karar kapsamında, en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden (TPS-OIC) yapılan ithalatta gümrük vergisi ile ek mali yükümlülük …

İBB’nin Hamidiye Su ürünlerine zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi Hamidiye AŞ’nin su ürünlerine yüzde 20 zam yapıldı. Yeni tarifesine göre, aynı marka iadeli 19 litrelik damacana su 100 liradan yüzde 20 zamla 120 liraya yükseldi. Hamidiye Su’ya en son 30 Ekim 2024’te yüzde 17,85 zam yapılmıştı.

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir