Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR Ücret Kayıpları Raporu: Emek Gelirlerinde Yaşanan Kayıplar Ele Alınıyor

DİSK-AR tarafından hazırlanan aylık Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun üçüncüsü kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor, vergi ve kesintiler ile enflasyonun emek gelirlerinde oluşturduğu kayıpları detaylı bir şekilde inceliyor. İşçiler, memurlar ve emeklilerin ücret, maaş ve aylıklarındaki azalışlar ile alım gücündeki erozyon raporda ele alınıyor.

Raporda, enflasyonun ve kesintilerin emek gelirleri üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapılıyor. Vergi ve kesintiler nedeniyle harcanabilir gelirler azalırken, enflasyon da bu gelirin alım gücünü aşındırıyor. Bu durum, gelir dağılımını daha da dengesizleştiriyor.

Raporda ayrıca, “(Mayıs 2025) Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2025’te emek gelirlerinde yaşanan birikimli kayıplar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Gelecek aylarda da benzer birikimli kayıpların devam edeceği öngörülmektedir.

Şubat, Mart ve Nisan 2025’te işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıklarındaki toplam kaybın boyutu oldukça yüksek. TÜİK verilerine göre, bu dönemdeki yüzde 13,36’lık enflasyonun yol açtığı topam kayıp en az 176,6 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Bu kayıpların artarak devam etmesi beklenmektedir.

Örneğin, net asgari ücrette yaşanan 2.953 TL’lik kayıp, asgari ücretin Temmuz 2025’te artırılması gerektiğini göstermektedir. Aynı şekilde, 31.400 TL ücret alan bir işçinin 4.195 TL, 40.700 TL ücret alan bir işçinin ise 5.311 TL enflasyon kaybı yaşadığı raporda belirtilmektedir.

Enflasyon karşısında gelir kaybı yaşanan diğer örnekler de raporda detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu kayıpların önlenmesi için önlem alınması gerektiği belirtilmektedir.

Related Posts

Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’da fabrika siparişleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasının da etkisiyle martta yüzde 3,6 yükseldi.

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Bir haftada çözeceklerini söyleyip basın açıklamasını iptal ettirmişlerdi: Soğan üreticileri basın açıklaması yapacak

Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği, başta düşük fiyat olmak üzere sorunlarını dile getirmek ve seslerini duyurmak için 27 Nisan’da Hatay Reyhanlı’da kitlesel basın açıklaması yapacaktı. Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye girerek sorunların bir hafta içerisinde çözülme ‘sözü vermesiyle’ basın açıklaması iptal edildi. Bakanlık sözünü tutmadı. Soğan üreticileri, bugün basın açıklaması yapma kararı aldı.

Kahve zincirlerine sıfır vergi müjdesi! Yeni düzenleme yürürlükte

“İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” Resmi Gazetede Yayınlanan karar kapsamında, en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden (TPS-OIC) yapılan ithalatta gümrük vergisi ile ek mali yükümlülük …

İBB’nin Hamidiye Su ürünlerine zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi Hamidiye AŞ’nin su ürünlerine yüzde 20 zam yapıldı. Yeni tarifesine göre, aynı marka iadeli 19 litrelik damacana su 100 liradan yüzde 20 zamla 120 liraya yükseldi. Hamidiye Su’ya en son 30 Ekim 2024’te yüzde 17,85 zam yapılmıştı.

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir