Elektronik Sigara Kullanımının Tehlikeleri: DNA Hasarı ve Akciğer Kanseri Riskleri

Elektronik Sigara Kullanımı DNA Hasarına ve Akciğer Kanserine Yol Açıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin çocuklar arasında kullanımının artmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Karalezli, özellikle 13-15 yaş aralığındaki çocukların bu ürünleri bilinçsizce kullandığını ve bağımlılık yapıcı maddeleri soluduklarını belirtti. Elektronik sigaraların aslında masum olmadığını ve DNA hasarına ve akciğer kanserine neden olabileceğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Karalezli, elektronik sigaraların gençler arasında hızla yayıldığını ve zararsız sanıldığını ancak içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti. Karalezli, özellikle elektornik sigara likitlerinin renkli ve aromalı olmasının gençleri cezbettiğini ve içerdikleri nikotin veya diğer bağımlılık yapıcı maddelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Elektronik sigaraların arkasında geleneksel tütün endüstrisinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karalezli, bu ürünlerin normal sigara fabrikalarının ürünleri olduğunu ve sigara satışlarının azalmasının ardından yeni pazar arayışlarına girdiklerini belirtti. Ayrıca ısıtılmış tütün ürünlerinin zararlarına da değinen Karalezli, bu ürünlerin de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Denetim mekanizmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karalezli, ailelerin çocukları konusunda duyarlı olmaları gerektiğini ve elektronik sigara gibi zararlı ürünler hakkında farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda denetim çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!