Yasa sadece zeytini değil, ekonomiyi de vuracak

Gıda ve Ziraat Mühendislerinden Süper İzin Yasası Protestosu

Adana’daki gıda ve ziraat mühendisleri, kamuoyunda “Süper İzin Yasası” olarak bilinen torba yasa teklifine karşı bir araya geldi ve tepkilerini dile getirdi. Uzmanlar, söz konusu teklifin tarım arazileri, zeytinlikler, ormanlar ve meraları sermayeye açarak çevresel ve ekonomik kayıplara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“Zeytinyağı Üretiminde Dünya Sıralamasında Önemli Yerimiz Var”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Adana’da düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünya sıralamasında önemli bir yerde bulunduğunu vurgulayarak, zeytinlik alanların madencilik ve enerji projelerine açılmasının ciddi ekonomik kayıplara yol açacağını belirtti.

Alparslan, “Zeytin, sadece tarımsal bir ürün değil, aynı zamanda kültürel mirasımızdır. Bu alanların yok edilmesi iç pazarda ve ihracatta ciddi zararlar doğuracaktır” şeklinde konuştu.

Zeytin Üretiminin Bölgesel Dağılımı

  • Ege Bölgesi: %53
  • Marmara Bölgesi: %18
  • Akdeniz Bölgesi: %23
  • Güneydoğu Anadolu: %6
  • Karadeniz: %0,2

Alparslan’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de zeytin üretimi 41 il ve 270 ilçede gerçekleştirilirken, 2023 yılında 1,5 milyon ton dane zeytin üretildiğini belirtti ve bu potansiyelin kaybedilmesinin tarım ve gıda sektöründe derin yaralar açacağına dikkat çekti.

“Fosil Yakıt Bağımlılığını Arttıran Tehlikeli Bir Yasa”

Şehmus Alparslan, teklifin bilimsel katkıdan uzak, kapalı kapılar ardında hazırlandığını belirterek, sürecin demokratik katılım ilkesini ihlal ettiğini ifade etti. Teklifin özellikle Akbelen ve Yatağan gibi bölgeleri hedef aldığını belirten Alparslan, bu yasanın fosil yakıt bağımlılığını arttırdığını ve iklim krizini derinleştirerek Türkiye’nin uluslararası çevre anlaşmalarına aykırı bir şekilde hareket ettiğini belirtti.

“Tarım Arazi ve Ormanlar Halkın Ortak Mirasıdır”

Alparslan, tüm milletvekillerine yasal düzenlemenin geri çekilmesi çağrısında bulunarak, tarım ve çevreyle ilgili düzenlemelerde kamu yararının ve bilimin esas alınması gerektiğini belirtti. Tarım arazileri, zeytinlikler, meralar ve ormanların korunması gerektiğini savunan Alparslan, şeffaf ve paydaş katılımıyla oluşturulmuş yasal düzenlemelerin önemine dikkat çekti.

Alparslan, “Emeğimiz, mesleğimiz ve ülkemiz için mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek, toplumun sağlıklı ve güvenli gıdaya erişim hakkını savunmaya çağırdı.

Related Posts

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

Wall Street haftaya rekorla başladı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü güçlü kazanımlarla kapattı. Yatırımcıların ABD’nin ticaret partnerleriyle anlaşma sağlayacağına dair iyimserliği, endeksleri yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi 300 puana yakın artarak yüzde 0,63 yükselişle 44 …

Brent petrol yükselişte: 66,56 dolara tırmandı, sırada ne var? (30 Haziran 2025)

Cuma günü 67,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,33 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.34 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,35 artışla 66,56 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI …

Yüzde 1,7’ye yükselen TÜFE, İtalya’da beklentileri karşıladı

2025 Mayıs’ında yüzde 1,6 olan İtalya yıllık tüketici fiyat enflasyonu, 2025 Haziran’ında piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 1,7’ye yükseldi. Avrupa Birliği (AB) uyumlu enflasyon ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşerek piyasa beklentilerinin biraz …

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Enflasyon iki dilim ekmeğin arasında! 53 liraydı şimdi 429 lira

İktidar, ekonomik kriz olmadığını savunarak artan fiyatlara mazot hesabıyla açıklama getirmeye çalışsa da yurttaşlar hayat pahalılığını derinden hissediyor. Gıda, barınma ve faturalarla baş etmek zorlaşırken, maaşlar yerinde sayıyor. Artan fiyatlara …